Yenice Marmara bölgesinin güney Marmara bölümünde Biga yarımadasının iç kesiminde yer alır. Çanakkale ilinin güney doÄŸusundadır. Kazdağı’nın eteklerinde kurulu olan ilçemizin; yüz ölçümü 1367 km²dir. Çanakkale Ä°linin yüz ölçümü bakımdan en büyük ilçe olup,8000 nüfusa sahiptir. Yenice Ä°lçe sınırları içinde Ä°lçe merkezi dışında 1’i belde ve 75 köy olmak üzere 76 yerleÅŸim birimi mevcuttur.75 köyü ile toplam nüfusu 33.387 dir.
Yenice’de yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda yaÅŸanmışlığı CilalıtaÅŸ devrine dayandığı ortaya çıkmıştır. Ä°lçe sınırlarında 2007 yılında yapılan bir araÅŸtırma sonunda GümüÅŸler Asartepe ve Sofular Asartepe olarak iki antik yerleÅŸimin varlığı tespit edilmiÅŸtir. 14. yüzyıl başında Karesi BeyliÄŸi ve daha sonra da Osmanlı devleti topraklarına katılmıştır. Bölgeye Türkler’in yerleÅŸmesiyle önce Yanoba ve Dalyanoba, daha sonra Ä°nceköy ve Yeniceköy adı verilmiÅŸtir. Ä°lerleyen zaman içinde Yenice adını almıştır.
Ä°lçemiz 1936 yılında 3012 sayılı kanunla Çanakkale Ä°linin Ä°lçesi konumuna gelmiÅŸtir. Ä°lk belediye baÅŸkanlığı görevini Musa SARIOÄžLU yapmıştır.18 Mart 1953 gecesi meydana gelen depremde Yenice büyük hasar almış, bunun ardından Yenice’nin aÅŸağıya, ÅŸose kenarına nakli kadastro ekibi ve tapu memurlarınca uygun görülmüÅŸ,1953/19 nolu karar ile tasdiklenmiÅŸ böylece yeni yerleÅŸim yeri oluÅŸturulmuÅŸtur.
1950‘li yıllarda yapılan bir araÅŸtırmaya göre Türkiye’nin en bol çam esansının bulunduÄŸu yer olarak tespit edilmiÅŸtir. Bu nedenle dünya bankasınca finanse edilen Genetik yapının yerinde korunması projesinde bölgemizde bulunan kazdaÄŸları gen koruma ormanları olarak tespit edilmiÅŸtir. Yenice, alternatif turizm olanakları bakımından (termal-doÄŸa sporları-atıcılık vb.) cazibe merkezi durumundadır. Asar Mevkii 27.02.2007 tarih ve 2007/11712 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi olarak ilan edilmiÅŸtir. Endru, Cross ,ofrood, daÄŸ bisikleti, yamaç paraÅŸüttü, doÄŸa yürüyüÅŸü, kara ve su avcılığı gibi sportif etkinliklere olanak saÄŸlayan ilçemiz Çevre ve Åžehircilik Bakanlığının 2006/7 Genelgesi doÄŸrultusunda Yenice 2013 yılında Turizm öncellikli yöre belediyesi listesine girmiÅŸtir.
1984 yıllında ilk endüstri meslek lisesi yapılmış olup, hala örgün öÄŸrenime devam etmektedir.
1985 yılında ilk düÄŸün salonu hizmete açılmış olup, restore edilerek faal olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
1995 yıllında tam teÅŸekküllü itfaiye teÅŸkilatı kurulmuÅŸtur.1997 yıllında yapımı tamamlanan itfaiye teÅŸkilat binası hizmete girmiÅŸtir.
1996 yıllında ilk doÄŸa yürüyüÅŸü düzenmiÅŸ, daha sonra geleneksel hale gelmiÅŸtir.
TEKEL AÅž’ye ait atıl durumda bulunan 9.083,79m² miktarındaki taşınmazlar 18.05.2006 tarihinde Belediyemize kazandırılmıştır. Bu taşınmazlar eÄŸitime destek kapsamında tamir ve tadilatı yapılarak, bir bölümü Yüksek ÖÄŸrenim ÖÄŸrenci Yurdu, bir bölümü ise Türkiye genelinde ekonomik bakımından eÄŸitim güçlüÄŸü çeken ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına yönelik olarak baÅŸlatılan Proje kapsamında Okuma Salonu olarak dizayn edildi.
DiÄŸer taraftan bu taşınmazlar yanın da bulunan 3.000m²’lik alana ise Belediyemiz tarafından yer tahisisi yapılarak yine belediyemizce inÅŸa edilen 2-6 yaÅŸ grubu çocuklara okul öncesi eÄŸitim imkanı saÄŸlayan anaokul binası yapılarak, Milli eÄŸitim bakanlığına devreldi.
60 dönüm arazi üzerine kurulu 16.500m² kapalı alana sahip 1963 yılında yöre halkının mütevazi birikimlerinin bir araya getirilmesi ile örgütlenerek çok ortaklı bir ÅŸirket olarak kurulan Yenice Gıda Sanayi fabrikası taşınmaz üzerindeki binaları, makine ve teçhizatları ile beraber 28.07.2011 tarihinde Belediyemizce satın alınarak, 20.09.2011 tarihinde Fabrika Binası içerisindeki Kurutma, Åžoklama ve Közleme Bölümleri kiralanmış böylece kısmen de olsa Fabrikanın tarıma dayalı sanayi tesisi olarak çalışması saÄŸlanmıştır.
1997 yıllında Türk evi etnografya müzesi açılmış,2012 yıllında Belediyemize ait Oto Garaj Ä°ÅŸhanı 3.kat restore edilerek Kültür ve Gençlik Merkezi olarak dizayn edildi ve Türk evi etnografya müzesi kültür ve gençlik merkezine taşınmıştır. Merkez içerisinde Türk Evi Özel Etnografya Müzesi yanı sıra Halk Kütüphanesi, Ä°nternet Evi, Çok Amaçlı Salon, Satranç Odası, Masa Futbolu Odası, Çocuk Oyun Odası, Bindallı, Halı Kilim Dokuma, Takı Tasarım, Resim, Müzik, Ebru Sanatı, Sohbet Odası, Kafetarya ve Sinema Salonu bulunmaktadır.
Yenice Belediyesi Yüzme Havuzu Sosyal Tesisleri 2000m²’lik açık alana sahip Yüzme Havuzu 1.20cm’den baÅŸlayarak, 1.90cm. derinliÄŸe ulaÅŸmaktadır. 2011 yılı Haziran Ayında hizmete açılmıştır.
10 Nisan 2010 tarihinde yapımına baÅŸlanan kapalı sistem sulama tesisi projesi 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak 90 km hat boyunca 7000 dönüm tarım arazisi sulanabilir hale getirildi.Bu proje ilçemize önemli bir ivme kazandırdı. Bu proje sayesinde ;
30 yıldır kullanılamayan tarım arazileri kullanılabilir duruma geldi. Modern basınçlı sulama sistemleri ile sulama yapılmasına olanak saÄŸlandı. Tarım giderleri minimize edildi. Kapalı sistem ÅŸehir içine getirme projesi ile Ä°lçe merkezinde bulunan meskenlere kullanma suyu verilerek özellikle yaz aylarında Ä°lçe merkezinde yüksek kotlarda yaÅŸanan içme suyu sıkıntısı ortadan kaldırdı.
Yenice Belediyesi 2012 yıllında tamamlanan Kapalı sistem sulama suyunun ÅŸehir içine getirilme projesiyle 90 km hat boyunca 7000da.arazi sulanır hale getirildi.
Yenice Göknar Otel Ä°lçemizde Eko-turizmi geliÅŸtirmek için yapılan ve Üç Yıldızlı Yatırım Belgesine sahip 39 oda, 82 yatak kapasiteli, Açık Yüzme Havuzu, Lokanta ve 150m² Açık Terası bulunan Otelimiz 2014 yılı Mart hizmete açıldı.
Yenice Belediyesi Atık Su Arıtma tesisi 1000 M3/gün Kapasiteli Aktif Çamur Sistemi ile çalışacak olan Atık Su Arıtma Tesisi tamamlanarak 2015 yıllında faaliyete geçmiÅŸtir.
Yenice Engelsiz YaÅŸam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Belediyemizin yer tahsisi ve giriÅŸimleriyle 2015 yıllında hizmette açıldı.