Tarihi yapıları korumadaki baÅŸarısı nedeniyle "Korumanın baÅŸkenti" unvanıyla da anılan Safranbolu, 17 Aralık 1994'te UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeyi baÅŸardı.
EN Ä°YÄ° KORUNAN 20 KENT ARASINDA
"En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Safranbolu, 26 yıldan bu yana ziyaretçilerini sokaklarında tarih yolculuÄŸuna çıkarmayı sürdürüyor.
'OSMANLI'NIN PARMAK Ä°ZÄ°' OLARAK ADLANDIRILIYOR
Osmanlı mimarisini, ÅŸehir hayatını ve kültürünü yansıtması dolayısıyla "Osmanlı'nın parmak izi" olarak adlandırılan tarihi ilçede, o dönemden kalma han, hamam, konak, çeÅŸme, cami ve köprülerle birlikte yaklaşık 1500 tescilli eser yer alıyor.
"ZAMANDA YOLCULUK YAPMAK Ä°STEYENLERÄ°N TERCÄ°HÄ° SAFRANBOLU'DAN YANA OLUYOR"
Karabük Valisi Fuat Gürel, 3 bin yıllık geçmiÅŸe sahip Safranbolu'nun, Türkiye'nin önemli kültür miraslarından biri olduÄŸunu söyledi.
Ä°lçenin Türkiye'de bütünüyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tek yer olduÄŸunu belirten Gürel "Zamanda yolculuk" yapmak isteyenlerin tercihinin Safranbolu'dan yana olduÄŸunu dile getirdi.
Gürel, "Safranbolu'nun UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde olması dolayısıyla turizm hareketliliÄŸi üst düzey. Safranbolu sadece bölgenin ve ülkemizin deÄŸil, dünyanın önde gelen, korunması gereken kentlerinden biri. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde olması da bunun en büyük göstergesi. Ä°lçemize geçen yıl günübirlikçilerle yaklaşık 1 milyon 300 bin yerli ve yabancı turist gelmiÅŸti. Bu yıl pandemi nedeniyle bu hedefe biraz uzak duruyoruz" ifadelerini kullandı.
"SAFRANBOLU OSMANLI KENT KÜLTÜRÜNÜN EN YAÅžAMSAL SÄ°MGELERÄ°NDEN BÄ°RÄ°"
Kent üzerine çalışmalar yapan ve birçok kitabı bulunan araÅŸtırmacı-yazar Aytekin Aytekin de Safranbolu'nun Osmanlı kent kültürünün en yaÅŸamsal simgelerinden biri olduÄŸunu söyledi.
Ä°lçenin 17, 18 ve 19. yüzyıldan kalma yapıtlarıyla "eski zaman tanığı" olduÄŸunu belirten Aytekin, 1990 yılında yapılan "Korumada 15. Yıl" toplantısının ardından ilçenin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için giriÅŸimlerin baÅŸlatıldığını anlattı.
Aytekin, 1992 yılındaki UNESCO toplantısına evrakların yetiÅŸmemesi nedeniyle baÅŸvurunun yapılamadığını ifade ederek, 17 Aralık 1994'te Tayland'da yapılan toplantıda evrensel ve istisnai deÄŸerleri baÄŸlamında Safranbolu'nun Osmanlı kent kültürünün en büyük yaÅŸamsal imgesi olarak tanınmasıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındığını kaydetti.
Aytekin, Safranbolu'da 1500 tescilli taşınmaz varlığın bulunduÄŸuna iÅŸaret ederek, "Safranbolu Türk ulusunun dünyaya kültürünü, yaÅŸam felsefesini ve özelliÄŸini yansıtan bir uygarlık göstergesidir. Bir kentin kimliÄŸi onun ulusal deÄŸerini yansıtır. Safranbolu'nun UNESCO tarafından ödüllendirilmesinin bize yansıyan en büyük armaÄŸanı, evrensel payedir. Bu evrensel payeyi Safranbolu, Türkiye'ye armaÄŸan etmiÅŸtir. Bu Türk insanının gurur duyacağı bir olgudur" diye konuÅŸtu.